
Over…
Self Rescue zwemmen?
Self Rescue zwemmen wil zeggen dat een kind zichzelf kan redden bij een val in het (diepe) water (zelfredzaamheid). Dit wordt individueel aangeleerd op maat en op het tempo van het kind. Het kind moet leren vertrouwen in:
Het water en de omgeving
De lesgever
Zichzelf en het eigen kunnen
Dit kan door een emotionele band op te bouwen in een vertrouwde, rustige omgeving om zo plezier te beleven in het water op een leuke en veilige manier. Zo kan je kind zorgeloos in het water vertoeven en van het water genieten.
Daarnaast stimuleert zwemmen ook de persoonlijke ontwikkeling van een kind:
Betere concentratie (ontwikkeling van de hersenen)
Positieve invloed op de motorische ontwikkeling (coördinatie, motoriek, lichaamshouding en kracht)
Het leren zwemmen verloopt in verschillende stappen, elk kind doorloopt alle niveau’s op zijn eigen tempo:
-
In het eerste niveau leert het kind zelfredzaam te zijn in het water. Dit wil zeggen dat je kind
op de buik in het water komt met een gecontroleerde ademhaling
Je kind zelfstandig van buik naar de rug kan draaien
zelfstandig kan blijven drijven op de rug en zo ademhalen
Drijfhulpmiddelen worden enkel tijdelijk gebruikt om het leren drijven en bewegen in het water op een correcte manier aan te leren.
-
Nadat je kind zelfredzaam is, gaan we over naar zwem-drijf-zwemmen. Je kind leert
trappelen met de benen op buik en rug
omrollen van rug naar buik
afstanden af te leggen door te zwem-drijf-zwemmen en zo de kant te bereiken om zelf uit het water te kunnen klimmen
-
Wanneer je kind zelfstandig en zelfzeker kan zwem-drijf-zwemmen, is het klaar om de zwemslagen te leren. Net als de richtlijnen van de Vlaamse Zwemfederatie wordt er gestart met rug- en borstcrawl.
Na het zwem-drijf-zwemmen is dit de natuurlijke volgende stap. Je kind kan al trappelen met de benen op rug en buik, deze beweging wordt geoptimaliseerd en de armbewegingen wordt toegevoegd.
-
Als laatste wordt de schoolslag aangeleerd. Dit is de moeilijkste zwemslag om onder de knie te krijgen omdat 2 onnatuurlijke bewegingen tegelijk uitgevoerd moeten worden. Het feit dat je kind reeds de vorige niveau’s doorlopen heeft, zal dit leerproces versnellen.
Daarnaast moet je kind ook oud genoeg zijn om met schoolslag te kunnen starten aangezien voor deze slag voldoende spierkracht van de benen nodig is én de hersenen moeten voldoende ontwikkeld zijn.
Wie ben ik?
Jana, mama van 4
Master Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen
Gediplomeerd Starfish Academy zweminstructeur
Veiligheid in en rond water vind ik heel belangrijk zowel als mama en als watersportliefhebber. De combinatie van mijn opleiding Lichamelijke Opvoeding en mijn passie voor zwemmen, zeilen, surfen en de zee, maakt dat ik heel gemotiveerd ben om je kind zelfredzaamheid aan te leren. Zo kan je kind veiliger zijn in en rondom water, plezier beleven en een echte waterrat worden. Het geeft mij voldoening om kinderen iets aan te leren, een band op te bouwen en vooruitgang te zien maken.